В Україні почастішали скарги на заклади швидкого харчування. Аби уникнути проблем зі здоров’ям та зберегти кошти, варто звертати увагу на санітарний стан приміщення, наявність у працівників медичної книжки та куточка споживача у закладі.
Про це повідомили в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. В установі наголосили, що значна кількість скарг і звернень надходить саме від клієнтів закладів, де виробляють пиріжки, перепічку, шаурму, хот-доги та піцу.
“Будь-яка їжа приносить користь і задоволення, якщо вона готується та зберігається в належних санітарних умовах зі свіжої та якісної сировини. Відповідальність за дотримання зазначених умов несе суб’єкт господарювання”, – нагадали в Держпродспоживслужбі.
Але неприємних наслідків від вживання фаст-фуду можна уникнути. Для цього спеціалісти радять звертати увагу на:
- наявність у закладі куточка споживача – це інформаційний стенд із регламентованою інформацією, зокрема про найменування власника, та контактною інформацією. Він має бути розміщений на видному й доступному місці, оскільки наочно демонструє легальність діяльності закладу харчування, відповідальне ставлення до дотримання вимог законодавства, відкритість і доброзичливість до споживача;
- санітарний стан приміщення, де готується та зберігається їжа;
- наявність у працівників, які здійснюють продаж продовольчих товарів, особистої медичної книжки встановленого зразка.
Якщо ж санітарний стан приміщення або якість продукції викликає у сумніви, споживачам радять відмовитись від покупки. Про такі заклади варто повідомляти територіальному органу Держпродспоживслужби у своєму регіоні, яка може здійснювати позапланові перевірки на підставі звернення громадян за наявності загрози правам, законним інтересам, життю та здоров’ю людини.
Також OBOZ.UA повідомляв, що українці все частіше скаржаться на якість та умови зберігання ковбасних виробів у магазинах. Держпродспоживслужба рекомендує купувати продукцію тільки у сертифікованих точках продажу, перевіряти маркування та знати свої права у разі виникнення сумнівів щодо безпечності товару.
Джерело: OBOZ.UA