В Україні різко переписали індекс борщу: яка тепер ціна популярної страви

В Україні за рік індекс борщу зріс на 27%ціни на м’ясо зросли до 42% (зокрема, курятина), а овочі старого врожаю подорожчали на понад 30%. Тепер основна страва українців коштує 222 гривні. Водночас сезонна городина та яйця трохи подешевшали, що частково компенсувало загальне зростання.

Про це йдеться в продуктовому моніторингу Українського клубу бізнесу (УКАБ). Одним із ключових індикаторів цінової ситуації в Україні є так званий індекс борщу, який обраховує вартість набору основних інгредієнтів цієї традиційної страви.

У червні він склав 196 грн – це на 12% менше, ніж у травні (222 грн), проте на 27% більше, ніж у червні 2024 року. Таке коливання зумовлене сезонною динамікою: з появою молодої городини ціни на деякі овочі знижуються, але вартість старого врожаю продовжує зростати. Аналітики зафіксували цікаві тенденції:

  • цибуля ріпчаста подорожчала до 40 грн/кг – це на 33% більше, ніж місяць тому, і на 32% дорожче, ніж рік тому;
  • стара картопля піднялася до 38 грн/кг (+10% за місяць, +33% за рік);
  • молода капуста різко подешевшала — на 66% за місяць, до 25 грн/кг, хоч і залишилась на 64% дорожчою за минулорічну;
  • огірки знизились у ціні на 18%, до 65 грн/кг (на 11% дешевше, ніж торік);
  • помідори зберігають стабільну ціну – 99 грн/кг, однак це на 12% більше за минулорічний рівень.

Найбільші цінові коливання спостерігаються в секторі м’яса. Наразі найбільше здорожчало:

  • яловичина (гуляш) зросла до 336 грн/кг (+6% за місяць, +20% за рік);
  • курятина:
  • філе – 222 грн/кг (+11% за місяць, +39% за рік);
  • стегно – 154 грн/кг (+28% за місяць, +39% за рік);
  • тушка – 110 грн/кг (+25% за місяць, +42% за рік);
  • свинячий ошийок – 330 грн/кг (+31% за рік).

Ціни зростають не на все: що подешевшало

Причини зростання в “м’ясному” сегменті – це підвищення вартості кормів та обмежена пропозиція на ринку. Водночас ринок молочної продукції показав помірне зниження цін завдяки збільшенню пропозиції:

  • молоко – 54,3 грн за 900 мл (-2%),
  • вершки – 33,3 грн за 200 г (-6%),
  • твердий сир – 631 грн/кг (+1%).

Також подешевшали курячі яйця категорії С1, аж на 5% за місяць, до 68,9 грн за десяток. Однак у річному вимірі вони залишаються на 79% дорожчими, ніж рік тому – це один із найвищих показників інфляції серед продуктів харчування.

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, в Україні відчутно знизились ціни на молоду картоплю. Великі мережі супермаркетів 16 червня продавали її в середньому по 47,37 грн/кг, що майже на 42 грн нижче за середню ціну травня. Причина – збільшення пропозиції на ринку.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *