Як Україні зробити конкурентноспроможною галузь свинарства: вчений назвав два важливих фактори

В Україні розвивається свинарство. У 2024 році поголів’я свиней у країні стало на 3% більшим порівняно з минулим роком і становило майже 5,1 мільйона голів, за даними міжнародної компанії Statista. Однак галузь схильна до різних впливів, коливань і ризиків, як зовнішніх, так і внутрішніх, зазначає кандидат економічних наук Володимир Шепелєв.

У дисертації “Регулювання ринку свинини в Україні” він представив нові методи регулювання ринку, які взяли за основу у своїй діяльності в цьому напрямі Міністерство аграрної політики та продовольства України, Інститут свинарства та агропромислового виробництва, сільськогосподарська компанія “Агропрайм Холдинг” та інші.

Автор впроваджував свої методи, працюючи на кафедрі глобальної економіки Національного університету біоресурсів і природокористування. Запропонований вченим комплекс заходів з регулювання ринку свинини забезпечує створення умов для нарощування обсягів виробництва м’яса та виходу вітчизняних виробників на світові ринки.

Сучасний ринок свинини переживає значні зміни, пов’язані з євроінтеграцією. Процес розпочався 10 років тому, і вже тоді стандарти регулювання ринку свинини в Україні значно застаріли та потребували вдосконалення. На цю проблему звернув увагу вчений-економіст Володимир Шепелєв і вирішив досконально її вивчити та запропонувати дієві заходи.

“Станом на 2015 рік безмитна квота на постачання свинини в Україну становила 20 тисяч тонн і ще стільки ж супутніх товарів. З них Україна до Євросоюзу не поставила жодного кілограма через невідповідність вимогам і стандартам виробництв”, – описує ситуацію Володимир Шепелєв.

Були потрібні наукові дослідження в цій сфері, і Шепелєв став першим українським вченим, який написав на цю тему дисертацію, а пізніше й опублікував монографію у співавторстві зі своїм науковим керівником. Вчений запропонував нові методи оцінки впливу угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС на ринок свинини.

“Вони дають змогу регулювати ринок відповідно до Глобальної ініціативи безпечності харчових продуктів та інтегруватися в міжнародну систему, усуваючи технічні бар’єри, митні збори та обмеження на торгівлю м’ясом”, – пояснює науковець.

Також автор розробив заходи для створення зрозумілої системи розрахунків між виробниками свинини та переробниками. Він запропонував використовувати адаптовану європейську класифікацію туш свиней за стандартом EUROP, щоб забезпечити прозорість ціноутворення та розподілу фінансових потоків.

Шепелєв уперше науково обґрунтував пріоритетність регулювання ринку свинини за допомогою “компартменталізації”. Новий термін, запроваджений вченим, позначає метод, заснований на контролі виробництва та забезпеченні безперебійної торгівлі навіть у разі виникнення епізоотичних загроз.

“При цьому можливе вивезення свинини за межі країни, оскільки важливим у розвитку внутрішнього ринку м’яса є нарощування експорту та зменшення імпорту”, – підкреслює експерт.

Таким чином, отримані вченим результати стали важливим внеском у розвиток теорії та практики регулювання конкурентоспроможного вітчизняного ринку свинини.

Джерело: OBOZ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *